Φωτογραφίες

Πρόκειται για την περιοχή απ' όπου διερχόταν ο αρχαιότερος δρόμος των Έλλήνων, που συνέδεε την Ήπειρο και την Θεσσαλία με την Νότια Ελλάδα και την Πελοπόννησο παρακάμπτοντας τον δυσκολοδιάβατο και επικίνδυνο Σπερχειό ποταμό καθώς και τα στενά των Θερμοπυλών (Βλ. Κόκκινη γραμμή). Στη θέση "Κοκκάλια", όπου σύμφωνα με τον Χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού βρίσκεται πάνω από τον συνοικισμό των Πουγκακίων "Βλάχικος", έγινε το 279 π.Χ η μάχη με τους Γαλάτες  (Βλ. Συν. Έγγραφο της  Αρχ.  Υπηρ). Σήμερα ο δρόμος αυτός είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε. 4, που ξεκινάει από το Γιβραλτάρ και τερματίζει στην Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε. 4 έγινε για "πεζοπορικές διαδρομές" σε περιοχές με αξιόλογο φυσικό περιβάλλον και ιστορικό περίγυρο για να συμβάλλει στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Γι'αυτό η περιοχή αυτή θα πρέπει να προστατευθεί από κάθε είδους δραστηριότητα που προκαλεί μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως είναι οι Α/Γ και τα συνοδά έργα (7.500 χ.λ.μ δρόμοι, 3 κτίρια 19.μέτρα Χ 13.μέτρα έκαστον, Υ/Σ κ.λ.π έργα διασύνδεσης με ΑΔΜΗΕ), που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν οι γνωστές εταιρίες ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων. (Περισσότερα Σελίδα: Χάρτες & Σελίδα: Για μένα - Επιστολές).

Η παραπάνω τρισδιάστατη δορυφορική φωτογραφία (Google image 2014) απεικονίζει το τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε. 4, που διέρχεται από την κορυφογραμμή Ράχες Τυμφρηστού - Κοκκάλια - Σαράνταινα - Οξυά. Η διαδρομή (Βλ. κόκκινη γραμμή) προκύπτει αυτόματα (G.P.S) και είναι σύμφωνα με τις συντεταγμένες τoυ Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε. 4. Στο σημείο αυτό φαίνεται καθαρά ότι το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε. 4 ακολουθεί τον αρχαίο δρόμο, που συνέδεε την Ήπειρο και την Θεσσαλία με την Νότια Ελλάδα και την Πελοπόννησο, παρακάμπτοντας τον Σπερχειό ποταμό και τα στενά των Θερμοπυλών (Βλ. Σελίδα Χάρτες, αρχαίο δρόμο).      
ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ : ΡΑΧΕΣ  ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΥ - ΚΟΚΚΑΛΙΑ - ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ - ΟΞΥΑ.   Από το σημείο αυτό διερχόταν ο αρχαιότερος δρόμος των Ελλήνων, που συνέδεε την Ήπειρο και την Θεσσαλία με την Νότια Ελλάδα και την Πελοπόννησο παρακάμπτοντας τον δυσκολοδιάβατο και επικίνδυνο Σπερχειό ποταμό καθώς και τα στενά των Θερμοπυλών. Σήμερα το σημείο αυτό είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε.4 και είναι το ίδιο σημείο που απεικονίζεται στην παραπάνω τρισδιάστατη δορυφορική φωτογραφία της Google. Foto: www. offrods. gr

                    Φωτογραφίες από την ίδια περιοχή
(Φωτο: Κωνσταντίνος Ν. Παπαναγιώτου)






















































































 

  


















































































































































                        Οξυά - Σαράνταινα (υψ. 1920 μ.)  



















Διαδρομή (4 χλμ)Γαρδίκι Ομιλαίων - Παλαιοχώρι









Διαδρομή (3 χλμ) Παλαιοχώρι - Πουγκάκια






























Διαδρομή Παλαιοχώρι - Ράχες Τυμφρηστού 
(18χμ. Χωματόδρομος)














































Διαδρομή Γαρδίκι Ομιλαίων - Γραμμένη Οξυά 
(Το Νοτιότερο δάσος Οξυάς στην Ελλάδα)









































Ίχνη οχυρωματικού τείχους της αρχαίας πόλης
«Ομίλαι» στη θέση Μάρμαρα (Σπαρτιά) Γαρδικίου Ομιλαίων Φθιώτιδος














Ουράνιο τόξο πάνω από το οχυρωματικό τείχος 
της αρχαίας πόλης «Ομίλαι» 
(θέσεις: «Μάρμαρα», «Χάνι Στεργιάκη»)




 













Ίχνη αρχαίου οικισμού δυτικά του Παλαιοχωρίου 
στη θέση: «Σελλάκια ή Σουλλάκια»




































Ιερός  Ναός  Προφήτη  Ηλία  Παλαιοχωρίου
   (Διαλυμένο Μοναστήρι)


























Άλλες  Φωτογραφίες  από  το  Παλαιοχώρι

(Φωτο: Γεώργιος Κων. Παπαναγιώτου)












(Φωτο: Ηλίας Σπ. Τσεκούρας)


















(Φωτο: Αθηνά  Δημ. Παπαναγιώτου, σύζ. Γιάννη  Παπαδοκωνσταντάκη)  









































(Φωτο: Νικόλαος Ιωαν. Δανιήλ)